Siirry pääsisältöön

Jarmo Laitinen: Ennen kaikki oli paremmin. Vai oliko?

Jarmo Laitinen on suomalaisen koripallon Hall of Fame-legenda. "Jarkilla" on pitkän pelaaja- ja valmentajauran tuoma rautainen kokemus arvioida koripalloa eri näkökulmista. 

Jo useamman vuosikymmenen ajan ovat ikämieskoripalloilijat kokoontuneet hauskanpitoon ja pelaamaan kesä-heinäkuun vaihteessa Savonlinnaan. Itsekin olen ollut mukana noissa karkeloissa jo noin 30 vuoden ajan ja aina on ollut hauskaa.

Ajan kulun on vuosien mittaan oppinut tulkitsemaan puheenaiheista. Kun nuorempana iltapuheet pyörivät yleensä raikkaiden juomien ja naisten ympärillä, nykyään puhutaan enemmän verenpaineesta ja diabeteksesta.

Mutta yksi aihe on melko ajaton. Kun puhutaan koripallosta, tuntuu siltä, että ennen kaikki oli paremmin. Tyhjiä lonkero- ja olutpulloja siirretään pöydässä ja todistetaan, kuinka -60-luvulla Kasi ja Kalifornia rikkoivat kaikenlaiset puolustukset ja ”olisivat pysäyttämättömiä tänäänkin”.

Nämä keskustelut kuuluvat kuitenkin samaan sarjaan kuin useat väitteet Hans Roslundin Factfulness -kirjassa. Roslund osoittaa tilastojen avulla, ettei maailma ole oikeastaan ikinä ole ollut paremmassa kunnossa kuin nykyään.

Roslundin voisi tuoda joku ilta Savonlinnaan luennoimaan aiheesta – koskaan asiat eivät ole olleet paremmin kuin nyt.


Ammattilaisuus

Suurin kehitys on ollut lajin ammattimaistuminen. Itse muistan aloittaneeni 1970 silloisessa Mestaruussarjassa 16-vuotiaana HNMKY:ssä. Tuolloin joukkueella oli kolmet harjoitukset viikossa: tiistaisin Urheilutalolla, jossa myös pelattiin ottelut sunnuntaisin sekä torstaisin ja perjantaisin Vuorikadun yläkerrassa, jonne ei ole taidettu tällä vuosituhannella päästää kuin minipoikia salin koon takia. Lisäksi lauantaisin oli vapaa vuoro mutta sinne ei päästetty junioreita sillä silloin pelattiin ”tosi kovaa.”

Joukkueessamme oli 2 pelaajaa yli 190 cm ja yksi, joka pystyi donkkaamaan. Nykyisin noilla mitoilla varustettu joukkue taitaisi kuulua B-junioreiden SM-sarjaan tai jopa vuotta nuorempiin, alle 15-vuotiaisiin. Siitä huolimatta tuo HNMKY:n joukkue oli Mestaruussarjassa mitaleilla. Ja kauden pituus oli 18 ottelua. Ei play-offeja, ei loppusarjaa, joka kuitenkin keksittiin muutaman vuoden kuluttua.

Noihin aikoihin ei ollut ammattilaisia, ei valmentajina ei pelaajina. Kari Liimo kyllä valittiin yliopistosta NBA:aan , mutta ei voinut lähteä, koska se olisi tuhonnut hänen amatööristatuksensa. Tuohon aikaan amatööristatus oli kunnioitettu asema.


Harjoittelu

Tietysti osa pelaajista teki jo tuolloin omatoimista harjoittelua, mutta todella kaukana oltiin niistä tuntimääristä mitä nykyisin jo lukioikäiset pelaajat harjoittelevat.

Ja nykyään harjoittelu on monipuolista ja ympärivuotista. Itse muistan aikoja, jolloin alkukesästä juostiin pitkiä lenkkejä ja kesän edistyessä juoksu muuttui lyhyemmiksi intervallityyliseksi vedoiksi. Hyvin muistan Petteri Petersenin kertomuksen noilta ajoilta: ”Samperi, Hyvinkään Tahko oli keksinyt aivan uuden ja mullistavan tavan kesäharjoitteluun. Ne oli juossut koko kesän erilaisia ylämäki- ja alamäkijuoksuja, mutta kun syksyllä tulivat saliin niin peli ei kulkenut lainkaan. Samperi huomasivat kai vasta salissa, että koriskenttä oli ihan tasainen.”

Punttisalit oli jo keksitty, mutta eivät olleet kovin yleisiä. Penkkipunnerrus ja syväkyykky tiedettiin, kaikki muu oli aivan hebreaa.


Nykyinen 1B lähellä 70-luvun alun Mestaruussarjaa

Itse olen ollut nyt muutaman vuoden mukana 1B-divisioonan peleissä ja harjoituksissa. Jo lyhyellä vilkaisulla näkee, että nykyisellä kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla on paljon nuoria pelaajia, jotka ovat urheilullisuudessaan ja pallonkäsittelyssään parempia kuin 70-luvun alun mestaruussarjapelaajat. Esimerkiksi viime kauden 1B-mestari Honka olisi ihan kevyesti pystynyt pelaamaan 70-luvun alun Mestaruussarjassa.

Nykyisessä 1B:ssä taitaa olla jo enemmän 2-metrisiä pelaajia kuin aikoinaan mestaruussarjassa, donkkaavia pelaajia on jo paljon enemmän ja kaikki joukkueet pelaavat paljon monipuolisempia hyökkäyskuvioita kuin aikoinaan. Ja kuitenkin 1B on todella kaukana nykyisestä Korisliigasta.


Ammattilaiset valmentajina

70-luvulla jokainen valmentaja oli oto-valmentaja, päivällä tehtiin 8 tuntinen työpäivä tehtaalla, konttorissa tai myyntihommissa, illalla pidettiin treenit. Päästiin vähällä suunnittelulla ja scouttiin riitti tieto, että ”Niisku heittää kaukaa ja että Uolevi heittää vain oikein käden hookia.”

Nykyisin jokaisella liigajoukkueella on päätoiminen valmentaja ja muutama osapäiväinen apuvalmentaja ja fysiikkavalmentaja. Videopalavereissa istutaan useasti ja kaikista tulevista vastustajista on kasa videoklippejä. Tiedetään, mennäänkö scriinit ala- vai yläkautta, vaihdetaanko ne tai käytetäänkö jotain muuta tapaa puolustaa. 70-luvulla muistan nähneeni korista filmiltä vain kerran, kun Petteri Petersen oli raahannut jostain hirveän kokoisen kelanauhurin ja valtavan kokoisia keloja, joilta näkyi rakeisena joku Knicksien peli.

Pelkästään harjoitteluun viikottain käytetty tuntimäärä on suunnilleen kolminkertaistunut, otteluiden määrä on lähes kolminkertaistunut ja valmentajien työtunnit ovat lähes kymmenkertaistuneet.


Rekrytoinnissa näkyy maailman kehittyminen

Itse vielä muistan 70-luvun lopulla, kun itse pelasin Tampereella, että ulkomaalaisten pelaajien scouttauksen ei ollut oikein muuta tapaa kuin luottaa jonkun sanaan tai mennä Suomalaiseen Kirjakauppaan hankkimaan muutama Sports Illustrated ja katsomaan löytyisikö tietoja joistain hyvistä pelaajista. 

Videoiden yleistyminen 80-luvulla oli käänteentekevää, agenttien suurimmat narutukset pystyi välttämään. Kun sitten siirryttiin cd- ja dvd-formaatteihin, taloyhtiön roskavarastotkaan eivät joka vuosi täyttyneet isoista mustista jätesäkeistä, muutama kaupan muovikassi riitti tyhjentämään kauden varastot.

Suurin muutos scoutissa kuitenkin syntyi netin myötä: oikeastaan kaikki asiat on nyt tarkistettavissa ja pikku hiljaa kömpelöt videot ja dvdt siirtyivät historiaan, kun minkä tahansa pelaajan pystyi analysoimaan netin striimeistä ja googlettamalla. Monen huume- tai raiskaustuomion saaneen lahjakkaan koripalloilijan kansainvälinen ura on kaatunut netistä löytyneeseen infoon.


Olosuhteet

Olosuhteissa olemme edelleen kaukana jääkiekosta, joka oli kuitenkin suunnilleen samantasoinen laji vielä 60-luvulla. Jääkiekko osasi rakentaa olosuhteet ja eteni nopeasti. Koripallokin on edennyt, mutta hitaammin. Mutta vielä 70-luvun alussa Mestaruussarjaa pelattiin melko alkeellisissa oloissa. Kotkassa muistan tilanteita, että täydessä hallissa sivurajat sai suorittaa niin että vain toinen jalka oli pelikentän ulkopuolella toinen pelikentällä, koska katsomon ensimmäinen penkkirivi oli vain 20 senttiä pelirajojen ulkopuolella. Ja sivurajalta oli ihan turha yrittää nopeaa leikkausta korille, kotikatsomo piti joko reidestä tai housun kauluksesta kiinni ja otti vauhdin pois.

Nokialla pelattiin salissa, jossa koko toisen sivun päällä noin 1-2 metriä sivurajojen sisäpuolelle ylettyvä katsomo, alle 3 metrin korkeudessa. Siltä laidalta oli mahdoton syöttää sivurajaa muuta kuin lattian kautta ja samoin kaukoheitto yli 4 metrin matkalta olisi osunut kattoon.

Samoin Tapiolan yhteiskoulussa (tuolloin Hongan kotikenttä) kattorakennelma oli akustisista syistä moniulotteinen. Tuona aikana ei tunnettu 3 pisteen heittoa eikä juuri kukaan noilta etäisyyksiltä heittänytkään, mutta Hongan kakkosvahvistus Bob Petties oli aikaansa edellä ja heitteli ”kolmosia”, jotka usein pysähtyivät katon rakenteisiin.

Jääkiekon olosuhteita emme ole onnistuneet itsellemme rakentamaan, mutta aika paljon on parannusta tapahtunut 70-luvulta.


Kansainvälisiä kokemuksia jo nuorena

Yksi suuri muutos vuosien mittaan on ollut kansainvälinen kanssakäyminen varsinkin nuorissa ikäluokissa. Nykyiset nuorten maajoukkuepelaajat ovat hyvin usein pelanneet aikuisikään tulessaan yli 50 nuorten maaottelua sekä useiden vuosien ajan kymmeniä kansainvälisiä pelejä Baltiassa ja Euroopassa. Useilla alle 20-vuotiailla nuorilla pelaajillamme on reilusti yli 100 kansainvälistä peliä aikuisikään tullessaan. Vastaavasti Kari Liimo pelasi koko uransa aikana 6 nuorten maaottelua ja Ville Vainiokin vain 10. Ennen vanhaa, ”niinä hyvinä aikoina”, kansainvälisiä pelejä ei vaan ollut. Ja Liimo ja Vainio olivatkin kuitenkin jopa Euroopan tasolla aivan terävintä huippua.

Itse laji salissa viivojen välissä on sekin muuttunut valtavasti. Mutta se on jo ihan eri kirjoituksen arvoinen aihe.

                                                                                                        Jarmo Laitinen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kristian Lampen: Timo Lampenin perintö?

  Isäni, Timo Lampen, pelasi urallaan 133 maaottelua ja noin kahdeksan kautta pääsarjassa 29 pisteen keskiarvolla. Hän edusti Suomea seitsemän kertaa EM-kisoissa ja kerran olympialaissa vuonna 1964, joka myös antaa perspektiiviä hänestä urheilijana.   Perintö on vaikea sana. Olen isäni poika ja isäni oli ja on minulle ensisijaisesti isä. Isäni oli aika vaatimaton suhteessa hänen meriitteihinsä eikä halunnut niitä sen kummemmin tuoda esille. Kun katsoo hänen tilastojaan voi todeta hänen olleen melkoinen koripalloilija, mutta ei se näkynyt meillä kotona millään tavalla. Koripallo ei ollut mitenkään isossa roolissa lapsuudessani. Voin sanoa, että kun aloin 1978 pelaamaan koripalloa en varsinaisesti tiennyt isäni koripallotaustasta. Muistan aloittaneeni koripallon katsomalla tuona vuonna televisiosta naisten maaottelua, jossa pelasi muun muassa perhetuttumme lahtelainen Leena Vestala. Koulussakin koristunnit olivat olleet kivoja. Sanoin isälleni, että haluaisin alkaa pelata korista. Isä

Klaus Mahlamäki - Karkkilasta maailmalle koripallon avulla

Klaus Mahlamäki valittiin vuonna 2020 suomalaisen koripalloilun Hall of Fameen. Mahlamäki pelasi urallaan 134 maaottelua, 189 pääsarjaottelua ja valmensi pääsarjatasolla 59 ottelua. Hän edusti Suomea mm. EM-kisoissa 1977. Mitä valinta Hall of Fameen merkitsee sinulle? Tunteet tulivat pintaan, kun sain tiedon valinnastani. Se on upea kunnianosoitus. Huomasin, että on tämä hienoa, että on saanut jotain elämässä aikaiseksi. Olen nöyrästi onnellinen kunnianosoituksesta.   Mitkä hetket nousevat mieleen painuneimpina mieleesi korisuraltasi? Oma lähtökohtani koripallouralle on hiukan erikoinen. Täytin 19 vuotta vuonna 1968 ja samana vuonna tapahtui valtavasti. Nousimme ensinnäkin Karkkilan Työväen Urheilijoiden kanssa mestaruussarjaan. Samana keväänä Kalevi ”Kallu” Tuominen valitsi minut viiden kaupungin kansainväliseen turnaukseen Tallinnaan mukaan. Pääsin siitä sitten miesten olympiakarsintajoukkueeseen. Tallinnan matkasta seuraavana oli Tsekkoslovakiassa harjoitusleiri ja siit

Vilma Kesänen: Kentältä johtajuuteen

Vilma Kesänen on suomalainen huippukoripalloilija, joka on siirtymässä koripallouralta työuralle. Hän kirjoittaa koripallouran tuottamasta osaamisen sanoittamisesta ja millainen on ollut kokemus osallistua mentorointiohjelmaan. Satuin n ä kem ää n Basketball Hall of Fame:n j ä rjest ä m ä n Kent ä lt ä johtajuuteen 2020 -mentorointiohjelman ilmoituksen basket.fi -sivulla ja jo pikaisen vilkaisun j ä lkeen mielenkiinto oli her ä tetty. Ohjelma tarjosi sparrausta ja mentorointia sellaisille koripallotaustaisille henkil ö ille, jotka kaipaavat tukea ja ajatustenvaihtoa joko opiskeluun, ty ö el ä m ää n tai koripallouraan liittyviin asioihin. Sold, ilmoittauduin mukaan. Asia eteni nopeasti - vaikkakin kaikille tuttu iso K laittoi kapuloita rattaisiin yhteistapaamisten osalta - ja sain mentorikseni koristaustaisen maailmankansalaisen ja todellisen ty ö el ä m ä n ammattilaisen Mikko Simonin . Ohjelmassa on mukana suuri joukko osaavia mentoreita, joilla on varmasti paljon annettavaa