Siirry pääsisältöön

Mikko Koskinen: Jugoslaavien dopingskandaali 1970-luvulla


Mikko Koskinen on suomalaisen koripallon Hall of Fame-legenda ja Amerikan Uutiset-lehden päätoimittaja. Hän asuu nykyään Floridan Lake Worthissa, josta seuraa tarkasti niin Suomen kuin USA:n koripalloa.


Aika kultaa muistot. Epämiellyttävätkin. Voin nyt hymyillä sille vakavalle saarnalle, jonka sain päävalmentaja Petteri Peterseniltä toisen maajoukkureissuni jälkeen tammikuun lopulla 1971.

-Samperi Mikko, sine ei ole mikään tutkiva journalisti näillä matkoilla. Nämä asia pysyvä meidä piirissä, Petteri ojensi tutulla amerikanmurteellaan keltaista nokkaani viikko Saksan-matkamme jälkeen. Urheilulehti oli julkaissut aukeaman scoopin Jugoslavian koripallomaajoukkueen hormonienkäytöstä tuoreessa numerossaan. Lehden mukaan olin jutun lähde.

-Tässäkö tämä maajoukkue-ura nyt oli, muistan pelänneeni. Viimeisten 48 vuoden ajan olen ansainnut elantoni kirjoittamalla. Suomen koripallomaajoukkueen lentäessä Giessenin turnaukseen Saksaan tammikuussa 1971, opiskelin vielä Hesan yliopiston valtsikassa. Tuolloin halusin pelata vain koripalloa, tulevasta työsarasta ei ollut hajuakaan. Toimittajan uralle päädyin myöhemmin sattumalta – koripallon takia.

Kari Liimo ja allekirjoittanut ”träppäämässä” saksalaispelaajaa Giessenissä. Saksa voitti lukemin 84-78.

Giessenin turnauksessa joukkueemme iskukyvyn taustalla oli kolme kovaa Karia: Liimo, Rönnholm, Lahti. Ensimmäisessä ottelussa kaatui yllättäen kova Kreikka luvuin 77-72. Valmennusjohto ja me pelaajat olimme saavutuksesta riemuissamme. Yhteisillallisella Petteri ja joukkueen aina hyvätuulinen johtaja Oiva ”Oikku” Virtanen heltyivät antamaan luvan hotellin päivälliseen sisältyvän oluen nauttimiseen. Tinki oli kaksi kolpakollista. En muista, että kukaan pelaajistamme olisi kieltäynyt tarjouksesta.

Sopivasti pintavaahdonnut olut maistui taivaalliselta, oltiinhan Saksan parhaiden panimoiden sydänseuduilla. Tarjoilijatytöt merkkasivat pahviseen tuopinalustaan viivan jokaisen oluen jälkeen, jotta pysyisivät kärryillä tuoppien määrästä. Mutta eihän systeemi toiminut – tai oikeastaan toimi hyvinkin meidän kannalta. Vieressäni istunut KTP:n takamiestähti Ari ”Arkko” Paananen keksi kääntää alustan nurinpäin heti kun kaksi viivaa oli alustan pintaan vedetty. Pian uudet kolpakot ilmestyivät jälleen eteemme. Montako kaljaa päivällisellä meni, sitä en enää muista – mutta hauskaa oli. Tuskinpa edellisen illan olusilla oli kuitenkaan vaikutusta seuraavan päivän lopputulokseen, kun jalkapallomaa Saksa jyräsi meistä voiton 84-78.

Hotellin aulassa törmäsin yhteen Euroopan parhaista pelaajista, Kreikan laitahyökkäjään Vassilis Goumasiin. Kotimaassaan ”Hallitsijana” (The Emperor) tunnettu 198-senttinen laituri voitti Kreikan pääsarjan pistetilaston neljänä vuotena, ja jätti nimensä maan maineikkaan koripallohistorian etusivulle. Hetken juteltuamme tarina kääntyi Euroopan parhaan korismaan Jugoslavian pelaajiin. Goumasilla oli pommi takataskussaan: hän paljasti jugoslaavien käyttävän säännöllisesti suoritusta parantavia lääkeaineita, käsittääkseni amfetamiinia. Seikkaperäisesti hän selvitti, kuinka jugot ovat valjastaneet lääketieteen urheilun palvelukseen.

1970-luvulle tultaessa oli Euroopassa puhuttu jo pitkään eri lajien yhteydessä käytetyistä doping-aineista. Tuohon mennessä en ollut kuullut kenenkään huumaavan itseään koripallossa. Myöhemminhän kuvaan astuivat hormonit, jotka vielä 1970-luvun alkuvuosina olivat sallittuja urheilulainsäädännön laahattua jälkijunassa. Koko ajatus dopatusta koripalloilijasta tuntui kaikkiaan hassunkuriselta. Eivätkö piristeet esimerkiksi vaikuttaisi liikeratoihin ja hienomotoriikkaan, joka esimerkiksi heittopelissä on ensiarvoisen tärkeä? Suomeen palattuamme kysyin asiasta myös Panttereiden koripalloilevalta tohtorilta Risto Kalalta. Hänen mielipiteensä asiasta oli muistaakseni ristiriitainen. Asiahan oli koriskentillä uusi ilmiö.

Jugojen dopingista kertonut Vassilis Goumas (nro 9) oli Kreikan supertähti 1970-luvun alkuvuosina. Giessenin turnauksessa tammikuussa 1971 häntä yritti pysäyttää Kari Lahti (14), Kari Rönnholm (9) ja Paavo Koskivaara. Allekirjoittanut (6) hämmästelee taustalla.

Juttu jugoslaavien dopingista levisi ilmeiseti huhupuheiden välityksellä myös urheilujournalistien piiriin. Ei aikaakaan kun puhelin soi ja langan toisessa päässä oli Suomen Urheilulehden toimittaja Arto Teronen. Sittemmin Urheilulehden päätoimittajaksi noussut Teronen tenttasi tietoni asiasta. Kerroin avoimesti kaiken, minkä Goumas oli minulle paljastanut – vielä ei itselleni ollut urheilutoimittajan työ tuttua.

Asiantuntevana toimittajana Arto Teronen ymmärsi asian taustan ja maan vanhin urheilun erikoislehti, vuonna 1898 perustettu Suomen Urheilulehti, repäisi haastattelustani koko aukeaman. Olin kauhuissani asian saamasta julkisuudesta. Ymmärsin jo tuolloin, että välittämäni  tiedot olivat tarkistamattomat ja perustuivat kolmannen henkilön mielipiteisiin. Petterin ojennus ja voimakas reaktio olivat toki paikallaan. Urani maajoukkueessa jatkui, mutta suuni opin pitämään kiinni.

Se, mitä doping-rintamalla on sen jälkeen tapahtunut, osoittanee kuitenkin etteivät Goumasin väitteet olleet aivan tuulesta temmattuja. Sitäpaitsi ei kreikkalaisillakaan ole täysin puhtaat jauhot pussissa. Jo tuhansia vuosia sitten antiikin olympiakisoissa Kreikassa urheilijoiden tiedetään käyttäneen erilaisia urheilusuoritusta parantavia aineita. Eikä nykyurheilun tila ole sen kummempi, sillä dopingin kitkeminen huippu-urheilusta on osoittaunut äärimmäisen hankalaksi tehtäväksi.

                                                                                    Mikko Koskinen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kristian Lampen: Timo Lampenin perintö?

  Isäni, Timo Lampen, pelasi urallaan 133 maaottelua ja noin kahdeksan kautta pääsarjassa 29 pisteen keskiarvolla. Hän edusti Suomea seitsemän kertaa EM-kisoissa ja kerran olympialaissa vuonna 1964, joka myös antaa perspektiiviä hänestä urheilijana.   Perintö on vaikea sana. Olen isäni poika ja isäni oli ja on minulle ensisijaisesti isä. Isäni oli aika vaatimaton suhteessa hänen meriitteihinsä eikä halunnut niitä sen kummemmin tuoda esille. Kun katsoo hänen tilastojaan voi todeta hänen olleen melkoinen koripalloilija, mutta ei se näkynyt meillä kotona millään tavalla. Koripallo ei ollut mitenkään isossa roolissa lapsuudessani. Voin sanoa, että kun aloin 1978 pelaamaan koripalloa en varsinaisesti tiennyt isäni koripallotaustasta. Muistan aloittaneeni koripallon katsomalla tuona vuonna televisiosta naisten maaottelua, jossa pelasi muun muassa perhetuttumme lahtelainen Leena Vestala. Koulussakin koristunnit olivat olleet kivoja. Sanoin isälleni, että haluaisin alkaa pelata korista. Isä

Klaus Mahlamäki - Karkkilasta maailmalle koripallon avulla

Klaus Mahlamäki valittiin vuonna 2020 suomalaisen koripalloilun Hall of Fameen. Mahlamäki pelasi urallaan 134 maaottelua, 189 pääsarjaottelua ja valmensi pääsarjatasolla 59 ottelua. Hän edusti Suomea mm. EM-kisoissa 1977. Mitä valinta Hall of Fameen merkitsee sinulle? Tunteet tulivat pintaan, kun sain tiedon valinnastani. Se on upea kunnianosoitus. Huomasin, että on tämä hienoa, että on saanut jotain elämässä aikaiseksi. Olen nöyrästi onnellinen kunnianosoituksesta.   Mitkä hetket nousevat mieleen painuneimpina mieleesi korisuraltasi? Oma lähtökohtani koripallouralle on hiukan erikoinen. Täytin 19 vuotta vuonna 1968 ja samana vuonna tapahtui valtavasti. Nousimme ensinnäkin Karkkilan Työväen Urheilijoiden kanssa mestaruussarjaan. Samana keväänä Kalevi ”Kallu” Tuominen valitsi minut viiden kaupungin kansainväliseen turnaukseen Tallinnaan mukaan. Pääsin siitä sitten miesten olympiakarsintajoukkueeseen. Tallinnan matkasta seuraavana oli Tsekkoslovakiassa harjoitusleiri ja siit

Vilma Kesänen: Kentältä johtajuuteen

Vilma Kesänen on suomalainen huippukoripalloilija, joka on siirtymässä koripallouralta työuralle. Hän kirjoittaa koripallouran tuottamasta osaamisen sanoittamisesta ja millainen on ollut kokemus osallistua mentorointiohjelmaan. Satuin n ä kem ää n Basketball Hall of Fame:n j ä rjest ä m ä n Kent ä lt ä johtajuuteen 2020 -mentorointiohjelman ilmoituksen basket.fi -sivulla ja jo pikaisen vilkaisun j ä lkeen mielenkiinto oli her ä tetty. Ohjelma tarjosi sparrausta ja mentorointia sellaisille koripallotaustaisille henkil ö ille, jotka kaipaavat tukea ja ajatustenvaihtoa joko opiskeluun, ty ö el ä m ää n tai koripallouraan liittyviin asioihin. Sold, ilmoittauduin mukaan. Asia eteni nopeasti - vaikkakin kaikille tuttu iso K laittoi kapuloita rattaisiin yhteistapaamisten osalta - ja sain mentorikseni koristaustaisen maailmankansalaisen ja todellisen ty ö el ä m ä n ammattilaisen Mikko Simonin . Ohjelmassa on mukana suuri joukko osaavia mentoreita, joilla on varmasti paljon annettavaa