Siirry pääsisältöön

Anja Suomalainen: Amerikan unelmista totta

Anja Suomalainen on suomalaisen koripallon Hall of Fame 2017 ja amerikkalaisen West Coast Conference 2010 Hall of Honor-jäsen. Suomalainen kirjoittaa omasta lähdöstään USA:han ja sen kokemuksen innoittamana halustaan auttaa muitakin ulkomaille.

Anja Suomalainen (vas.) ja Seija Leino Univ. Californian paidassa.

Vuonna 1982, Forssan EM-kisojen jälkeen päätin 16-vuotiaan itsevarmuudella lähteä Amerikkaan, koripallon unelmamaahan. Kävin siihen aikaan Mäkelänrinteen lukiota, eikä silloin ollut tapana lähettää koulun puolesta ketään mihinkään pelaamaan kuten nykyään, vaan kaikki hoidettiin itse.

Epäilys hiipi usein mieleeni, kun iso maailmanlaajuinen järjestö AFS ei löytänytkään minulle paikkaa eikä perhettä syksyllä 1983.  Sata muuta suomalaista ’vaihtaria’ olivat jo lähteneet elokuussa, ja syyskuu alkoi uhkaavasti lähestyä.

Ajoittain arvelin, oliko USA mikään urheilumaa lainkaan. CV:ni oli täynnä urheilua kuten jalkapalloa ja koripalloa naisten mestaruussarjoissa, siitä huolimatta kukaan ei huolinut minua. Järjestön mukaan hakemukseen piti päivittää hieman muitakin tietoja ja lisäsin siihen mm. ranskan kielen opiskelemisen ja erilaisia kulttuuriharrastuksia. Taktiikka toimi ja pääsin Wisconsiniin, ranskan kielen opettajan perheeseen, joka päätti ottaa minut kaikesta urheilutaustastani huolimatta.

Lopulta, kaikkien alkuvaikeuksien jälkeen, siitä vuodesta syntyi yksi elämäni ikimuistoisimmasta ja auttoi minua myöhemmin pääsemään Kaliforniaan yliopistoon. Vaikka itse kaupunki oli pieni yliopistokaupunki lähellä Iowan rajaa, sain pelata siellä sydämeni kyllyydestä rakasta lajiani, jossa kaikkien yllätykseksi voitimme Wisconsinin osavaltion koripallomestaruuden. 


Nyt minulla on omalta osaltani mahdollisuus auttaa nuoria toteuttamaan omia unelmiaan! Olen jo yli 30 vuotta avustanut naiskoripalloilijoita lähtemään jenkkiyliopistoihin pelaamaan. Olen neuvonut käytännön asioissa, kuten hakemuksen täyttämisessä ja antanut yliopiston koripallovalmentajalle pelaajasta oman arvioni.

Vuoden 2019 alusta lähdin mukaan Global Horizon USA:n vaihto-oppilastoimintaan, ja muutama suomalainenkin koripalloilija on jo saanut  toimintamme kautta paikan opiskella ja pelata koripalloa amerikkalaisessa High Schoolissa.

Autamme vaihtoon lähtevää luomaan omanlaisen kokemuksen juuri itselleen sopivassa ympäristössä, oli se sitten julkinen- tai yksityinen koulu isäntäperheen kanssa, tai yliopistokampusmainen boarding-koulu, jossa asutaan koulun alueella. Koripallon harjoittelu ja pelaaminen on siis sovittu jo etukäteen. Meillä on pääasiassa opiskelupaikkoja itärannikolla, länsirannikolla ja Hawaijilla. Järjestöllämme on yli 40 vuoden kokemus etenkin saksalaisista huippupelaajista, joita vuosien varrella on rapakon taakse lähtenyt iso joukko. Kaiken kaikkiaan Global Horizon USA:lla on yli sata High Schoolia, joihin lähetämme kansainvälisiä opiskelijoita.

Ohjelmamme ovat kolmesta kuukaudesta alkaen aina nelivuotiseen sopimukseen asti. Mikäli sinulla tai tuntemallasi henkilöllä on muita harrastuksia koripallon lisäksi, kuten  esimerkiksi golf, tennis, näytteleminen tai musiikki, pystymme räätälöimään ohjelmaa myös näiden osalta sopiviksi. Koripallon lisäksi jalkapalloilijat, tennispelaajat, painijat ja muut urheilijat voivat lähteä vaihtoon.

Olen kokenut nuorten auttamisen ja ovien avaamisen Yhdysvaltoihin opiskelemaan, pelaamaan koripalloa ja unelmien toteuttamiseen erittäin innostavana asiana. Koriksessa kehittymisen ja elämänkokemuksen lisäksi nuori saa itselleen paljon uusia ystäviä sekä huikean kielitaidon.

Ole ihmeessä yhteydessä, jos unelmasi on lähteä Yhdysvaltoihin vaihto-oppilaaksi ja olet 14-18 vuotias. Tai jos tunnet tällaisen nuoren, vinkkaa hänelle yhteystietoni.

 

Anja Suomalainen

Global Horizon USA

Finland Country Manager

a.suomalainen@globalhorizons-usa.org

puh./what’s up +358 40 745 7862

https://www.globalhorizons-usa.org/about-us/team/



Anja Suomalaisen uralta nostoja:

- 1982 pelasi WU17 –EM-kisoissa Forssassa

- 1983 pelasi naisten maajoukkueessa kansainvälisen Jones Cupin Taiwanissa

- 1983 vietti vuoden vaihto-oppilaana High School korista pelaten Wisconsinissa

- 1986-1991 pelasi Kaliforniassa 1. divarin yliopistokoripalloa

- 1987 valittiin Freshmen All American NCAA 1st division-sarjan 1. tiimiin

- 1991 valittiin Academic All American NCAA 1st division- sarjan toiseksi parhaaksi







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kristian Lampen: Timo Lampenin perintö?

  Isäni, Timo Lampen, pelasi urallaan 133 maaottelua ja noin kahdeksan kautta pääsarjassa 29 pisteen keskiarvolla. Hän edusti Suomea seitsemän kertaa EM-kisoissa ja kerran olympialaissa vuonna 1964, joka myös antaa perspektiiviä hänestä urheilijana.   Perintö on vaikea sana. Olen isäni poika ja isäni oli ja on minulle ensisijaisesti isä. Isäni oli aika vaatimaton suhteessa hänen meriitteihinsä eikä halunnut niitä sen kummemmin tuoda esille. Kun katsoo hänen tilastojaan voi todeta hänen olleen melkoinen koripalloilija, mutta ei se näkynyt meillä kotona millään tavalla. Koripallo ei ollut mitenkään isossa roolissa lapsuudessani. Voin sanoa, että kun aloin 1978 pelaamaan koripalloa en varsinaisesti tiennyt isäni koripallotaustasta. Muistan aloittaneeni koripallon katsomalla tuona vuonna televisiosta naisten maaottelua, jossa pelasi muun muassa perhetuttumme lahtelainen Leena Vestala. Koulussakin koristunnit olivat olleet kivoja. Sanoin isälleni, että haluaisin alkaa pelata korista. Isä

Klaus Mahlamäki - Karkkilasta maailmalle koripallon avulla

Klaus Mahlamäki valittiin vuonna 2020 suomalaisen koripalloilun Hall of Fameen. Mahlamäki pelasi urallaan 134 maaottelua, 189 pääsarjaottelua ja valmensi pääsarjatasolla 59 ottelua. Hän edusti Suomea mm. EM-kisoissa 1977. Mitä valinta Hall of Fameen merkitsee sinulle? Tunteet tulivat pintaan, kun sain tiedon valinnastani. Se on upea kunnianosoitus. Huomasin, että on tämä hienoa, että on saanut jotain elämässä aikaiseksi. Olen nöyrästi onnellinen kunnianosoituksesta.   Mitkä hetket nousevat mieleen painuneimpina mieleesi korisuraltasi? Oma lähtökohtani koripallouralle on hiukan erikoinen. Täytin 19 vuotta vuonna 1968 ja samana vuonna tapahtui valtavasti. Nousimme ensinnäkin Karkkilan Työväen Urheilijoiden kanssa mestaruussarjaan. Samana keväänä Kalevi ”Kallu” Tuominen valitsi minut viiden kaupungin kansainväliseen turnaukseen Tallinnaan mukaan. Pääsin siitä sitten miesten olympiakarsintajoukkueeseen. Tallinnan matkasta seuraavana oli Tsekkoslovakiassa harjoitusleiri ja siit

Vilma Kesänen: Kentältä johtajuuteen

Vilma Kesänen on suomalainen huippukoripalloilija, joka on siirtymässä koripallouralta työuralle. Hän kirjoittaa koripallouran tuottamasta osaamisen sanoittamisesta ja millainen on ollut kokemus osallistua mentorointiohjelmaan. Satuin n ä kem ää n Basketball Hall of Fame:n j ä rjest ä m ä n Kent ä lt ä johtajuuteen 2020 -mentorointiohjelman ilmoituksen basket.fi -sivulla ja jo pikaisen vilkaisun j ä lkeen mielenkiinto oli her ä tetty. Ohjelma tarjosi sparrausta ja mentorointia sellaisille koripallotaustaisille henkil ö ille, jotka kaipaavat tukea ja ajatustenvaihtoa joko opiskeluun, ty ö el ä m ää n tai koripallouraan liittyviin asioihin. Sold, ilmoittauduin mukaan. Asia eteni nopeasti - vaikkakin kaikille tuttu iso K laittoi kapuloita rattaisiin yhteistapaamisten osalta - ja sain mentorikseni koristaustaisen maailmankansalaisen ja todellisen ty ö el ä m ä n ammattilaisen Mikko Simonin . Ohjelmassa on mukana suuri joukko osaavia mentoreita, joilla on varmasti paljon annettavaa