Siirry pääsisältöön

Lotta-Maj Lahtinen: Mitä alumnitoiminta on pelaajan silmin?

Kolmatta vuottaan Georgia Techin yliopistossa pelaava Lotta-Maj Lahtinen: Itse en edes tajunnut ennen USA:han tuloa alumnitoiminnan potentiaalia, enkä sitä osannut kaivata. Nyt silmäni ovat avautuneet!

 


Olin jo pari vuotta sitten Turussa alumnitapahtumassa, kun toiminta otti ensiaskeleitaan, kertomassa kokemuksistani nuorten työllistymiseen liittyen. Tapahtumasta jäi rento ja tervetullut fiilis. Tapasinkin siellä monia vanhoja pelaajia, joihin tutustuin ja joiden kanssa myöhemminkin olen vaihtanut kuulumisia tavatessamme. Alumnitoiminta onkin tärkeää juuri verkostoitumisen kannalta ja olen erittäin halukas osallistumaan vastaisuudessakin tällaisiin tilaisuuksiin.

Nyt olen kolmatta vuotta pelaamassa ja opiskelemassa Georgia Techin yliopistossa ja olen huomannut, kuinka  valtava ero Suomeen on juuri alumnitoiminnassa. Upeaa, että Suomessa kehitetään tätä osa-aluetta koripallossa. Verkostoitumisessa, työelämään siirtymisessä ja verkostoitumisessa on suuri apu Georgia Techin alumneilta. Esim CV:n teossa olen saanut apua alumnilta, joka oli juuri valmistunut ja sai töitä IBM:ltä. Ystävystyimme ja hän olisi auttanut työharjoittelupaikankin saamisessa, mutta etenen vielä koripallo edellä. Täällä painotetaan koko ajan opiskelujen ohessa sitä, kuinka tärkeää on kuulua yhteisöön ja olla auttamassa. Me aktiivipelaajat osaamme todella arvostaa alumnien työtä.

Alumnitoiminnan yksi ilmiö täällä ovat alumnipelit, joissa ennen peliä ja puoliajalla tuodaan yleisölle tietoisuuteen alumneja kertoen heidän taustastaan ja urasta. Näin vahvennetaan historiasidettä ja kasvatetaan meidät pelaajat samaan kulttuuriin, sekä yleisö tietysti myöskin. Kauden aikana yhteen jenkkifutis-peliin kutsutaan kaikki vanhat alumnit ja se on ainutlaatuinen tapahtuma yhdistäen eri lajit ja aikakaudet. Aiemmin valmistuneet ovat sydämellä mukana niin auttamassa kuin ihan faneinakin. Alumnit tukevat taloudellisesti, tapahtumia ja jopa ovat niitä järjestämässä. Lisäksi he ovat katsomossa faneina eli aktiivisina seuraajina oman joukkueensa takana.

Mielestäni rento suhde pelaajien ja alumnien välillä on tärkeää. Viestin täytyy tulla niin pelaajille kuin alumneille vahvana, jotta kaikki ovat tietoisia toiminnasta. Odotan alumnitoiminnalta itse avukseni mentorointia ja verkostoitumista, sillä ikinä ei voi tuntea liikaa ihmisiä. Tärkeää on kuitenkin toimintaa kehitettäessä muistaa, että jokaisella pelaajalla on oma polku ja omat tarpeet. Mitä enemmän ja erilaisemmista lähtökohdista tulevia alumneja on mukana, sen varmemmin erilaiset tarpeet saadaan huomioiduksi. Itse en edes tajunnut ennen USA:han tuloa alumnitoiminnan potentiaalia enkä sitä osannut kaivata. Nyt silmäni ovat avautuneet!

Pelaajien on tärkeä miettiä elämää koriksen jälkeen, mutta myös pelaamisen ohessa on hyvä valmistautua tulevaan käyttäen avuksi alumneja. Ei ole tärkeää vielä tietää, mitä tekee uran jälkeen. Olennaista on rohkeasti tulla alumnitoimintaan mukaan ja saada sieltä vaikkapa mentoriapua mietinnässä, mitä koriksen jälkeen.

 

Haluatko tietää alumnitoiminnasta lisää ja ehkä liittyä mukaan? Lue TÄSTÄ!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kristian Lampen: Timo Lampenin perintö?

  Isäni, Timo Lampen, pelasi urallaan 133 maaottelua ja noin kahdeksan kautta pääsarjassa 29 pisteen keskiarvolla. Hän edusti Suomea seitsemän kertaa EM-kisoissa ja kerran olympialaissa vuonna 1964, joka myös antaa perspektiiviä hänestä urheilijana.   Perintö on vaikea sana. Olen isäni poika ja isäni oli ja on minulle ensisijaisesti isä. Isäni oli aika vaatimaton suhteessa hänen meriitteihinsä eikä halunnut niitä sen kummemmin tuoda esille. Kun katsoo hänen tilastojaan voi todeta hänen olleen melkoinen koripalloilija, mutta ei se näkynyt meillä kotona millään tavalla. Koripallo ei ollut mitenkään isossa roolissa lapsuudessani. Voin sanoa, että kun aloin 1978 pelaamaan koripalloa en varsinaisesti tiennyt isäni koripallotaustasta. Muistan aloittaneeni koripallon katsomalla tuona vuonna televisiosta naisten maaottelua, jossa pelasi muun muassa perhetuttumme lahtelainen Leena Vestala. Koulussakin koristunnit olivat olleet kivoja. Sanoin isälleni, että haluaisin alkaa pelata korista. Isä

Klaus Mahlamäki - Karkkilasta maailmalle koripallon avulla

Klaus Mahlamäki valittiin vuonna 2020 suomalaisen koripalloilun Hall of Fameen. Mahlamäki pelasi urallaan 134 maaottelua, 189 pääsarjaottelua ja valmensi pääsarjatasolla 59 ottelua. Hän edusti Suomea mm. EM-kisoissa 1977. Mitä valinta Hall of Fameen merkitsee sinulle? Tunteet tulivat pintaan, kun sain tiedon valinnastani. Se on upea kunnianosoitus. Huomasin, että on tämä hienoa, että on saanut jotain elämässä aikaiseksi. Olen nöyrästi onnellinen kunnianosoituksesta.   Mitkä hetket nousevat mieleen painuneimpina mieleesi korisuraltasi? Oma lähtökohtani koripallouralle on hiukan erikoinen. Täytin 19 vuotta vuonna 1968 ja samana vuonna tapahtui valtavasti. Nousimme ensinnäkin Karkkilan Työväen Urheilijoiden kanssa mestaruussarjaan. Samana keväänä Kalevi ”Kallu” Tuominen valitsi minut viiden kaupungin kansainväliseen turnaukseen Tallinnaan mukaan. Pääsin siitä sitten miesten olympiakarsintajoukkueeseen. Tallinnan matkasta seuraavana oli Tsekkoslovakiassa harjoitusleiri ja siit

Vilma Kesänen: Kentältä johtajuuteen

Vilma Kesänen on suomalainen huippukoripalloilija, joka on siirtymässä koripallouralta työuralle. Hän kirjoittaa koripallouran tuottamasta osaamisen sanoittamisesta ja millainen on ollut kokemus osallistua mentorointiohjelmaan. Satuin n ä kem ää n Basketball Hall of Fame:n j ä rjest ä m ä n Kent ä lt ä johtajuuteen 2020 -mentorointiohjelman ilmoituksen basket.fi -sivulla ja jo pikaisen vilkaisun j ä lkeen mielenkiinto oli her ä tetty. Ohjelma tarjosi sparrausta ja mentorointia sellaisille koripallotaustaisille henkil ö ille, jotka kaipaavat tukea ja ajatustenvaihtoa joko opiskeluun, ty ö el ä m ää n tai koripallouraan liittyviin asioihin. Sold, ilmoittauduin mukaan. Asia eteni nopeasti - vaikkakin kaikille tuttu iso K laittoi kapuloita rattaisiin yhteistapaamisten osalta - ja sain mentorikseni koristaustaisen maailmankansalaisen ja todellisen ty ö el ä m ä n ammattilaisen Mikko Simonin . Ohjelmassa on mukana suuri joukko osaavia mentoreita, joilla on varmasti paljon annettavaa